top of page

Cele 95 de teze

31 octombrie 1517 marchează o cotitură radicală în istoria Europei. Ceea ce s-a dorit a fi un protest împotriva Bisericii Romano-Catolice, mai exact a vânzării indulgenÅ£ilor pentru iertarea păcatelor, s-a transformat într-o revoluÅ£ie spirituală, culturală, economică ÅŸi politică care a cuprins întreg continentul. La 500 de ani distanţă, marcăm ziua de 31 octombrie ca Reforma Protestană, Reforma Lutherană sau RevoluÅ£ia Protestantă.

Supranumită revoluÈ›ie spirituală, reforma este percepută ca hotarul dintre Evul Mediu È™i momentul emancipării sociale, culturale È™i tehnologice a Europei, începând cu secolul al XVI-lea. Astfel, reforma nu se defineÈ™te exclusiv din perspectivă religioasă, ci constituie unul dintre cele mai remarcabile evenimente care au marcat Europa.

Aceste 95 de teze vor deveni fundamentul Reformei Protestante, fiind scrise pe un ton umil ÅŸi academic, mai degrabă ridicând întrebări decât aruncând cu acuze. Oricum, conÅ£inutul era destul de provocator: primele două teze cuprindeau ideea centrală a lui Luther, faptul că Dumnezeu îÅŸi doreÅŸte ca oamenii să se căiască ÅŸi că numai credinÅ£a, ÅŸi nu faptele, pot duce la mântuire. Celelalte 93 de teze le susÅ£ineau pe acestea două, iar câteva criticau direct practica vânzării de indulgenÅ£e. Printre altele, a avut în vedere ÅŸi „scandalul Basilicii Sfântului Petru“: „De ce Papa, a cărui avere este astăzi mai mare decât a celui mai bogat Crassus, nu construieÅŸte Basilica Sfântului Petru cu banii săi, ci cu banii credincioÅŸilor săraci?“, scria Luther.

Scrierea lui Martin Luther a fost distribuită rapid prin tot spaÅ£iul german ÅŸi a ajuns până la Roma. În 1518, Luther a fost chemat la Augsburg pentru a-ÅŸi apăra ideile în faÅ£a Dietei imperiale. După trei zile de dezbateri, nu s-a ajuns la nicio înÅ£elegere între Martin Luther ÅŸi Cardinalul Thomas Cajetan. Pe 9 noiembrie 1518, Papa a condamnat tezele lui Luther, ca fiind în contradicÅ£ie cu învăţăturile Bisericii. Un an mai târziu, au fost create comisii care să le analizeze: prima comisie papală le-a numit erezii, iar cea de-a doua stabilea că scrierile sunt „scandaloase ÅŸi ofensatoare pentru urechile pioase“.

În iulie 1520, Papa Leon al X-lea a emis o bulă papală prin care se hotăra că propunerile lui Luther sunt eretice ÅŸi prin care i se ofereau 120 de zile în care să le retracteze. Luther n-a retractat, iar pe 3 ianuarie 1521 Papa Leon al X-lea l-a excomunicat din Biserica Catolică.

Pe 17 aprilie, în acelaÅŸi an, Luther s-a înfăţiÅŸat Dietei din Worms. A refuzat din nou să retracteze, încheind discuÅ£ia: „Aici stau. Doamne ajută-mă! Nu pot face altceva“. Pe 25 mai, Împăratul Sfântului Imperiu Roman, Carol al V-lea, a semnat edictul împotriva lui Martin Luther, ordonând ca scrierile sale să fie arse. În următorul an, Luther a rămas ascuns în Eisenach, începând să lucreze la traducerea Noului Testament în limba germană. A fost unul dintre cele mai ample lucrări ale sale, care a durat 10 ani. S-a întors la Wittenberg pe 1521, unde miÅŸcarea de reformă iniÅ£iată de scrierile sale lua amploare. Nu mai era doar o cauză teologică: devenise una politică.

Între timp, în Germania, Albert de Brandenburg, care, împotriva regulilor bisericii, avea în subordine două episcopii, Å£inea cu tot dinadinsul să fie promovat în funcÅ£ia de arhiepiscop de Mainz, ceea ce l-ar fi făcut conducătorul eclesial al tuturor statelor germane. Taxa pentru obÅ£inerea acestei poziÅ£ii a fost stabilită la zece mii de ducaÅ£i. Albert a aranjat să împrumute cu dobândă suma necesară de la compania bancară Fugger. El mai datora însă papalităţii o sumă impresionantă de bani în contul celor două episcopii pe care le cumpărase deja. După mai multe negocieri cu papa, Albert a primit dreptul exclusiv de a vinde indulgenÅ£e în majoritatea statelor germane timp de opt ani. Jumătate din veniturile obÅ£inute avea să fie plătită bancherilor de la Fugger până la restituirea completă a împrumutului, iar cealaltă jumătate urma să fie transferată papei pentru restaurarea bisericii Sf. Petru.

Astfel a ajuns călugărul dominican Johann Diezel, cunoscut sub numele de Tetzel, să primească dreptul de a vinde indulgenÅ£e în statele germane în numele lui Albert. Nu i s-a permis însă să intre ÅŸi pe teritoriul Saxoniei, care era domeniul lui Frederick cel ÎnÅ£elept. În consecinţă, Wittenberg nu intra în teritoriul lui Tetzel. Însă, pentru că acesta putea vinde indulgenÅ£e în toate statele vecine, mulÅ£i din biserica lui Luther treceau graniÅ£a pentru a le cumpăra

Înarmat cu o rezervă impresionantă de indulgenÅ£e, Tetzel a început să străbată statele germane. Intra în fiecare oraÅŸ cu mare pompă, călare pe un cal, Å£inând în mâini o cruce mare roÅŸie cu blazonul papei, însoÅ£it de tobe, cântece ÅŸi miros de tămâie arsă. În fruntea procesiunii era purtat pe o pernă de catifea înscrisul bulei papale (declaraÅ£ia oficială care autoriza vânzarea de indulgenÅ£e). În urma lui Tetzel venea un ÅŸir de catâri încărcaÅ£i cu lăzi pline de indulgenÅ£ele scrise pentru cei ce aveau bani.

La porÅ£ile oraÅŸului, acolo unde se adunau mulÅ£imile pentru a asista la sosirea procesiunii, se făcea anunÅ£ul: „Harul lui Dumnezeu ÅŸi al Părintelui Sfânt se află la porÅ£ile voastre”. Când porÅ£ile se deschideau pentru a-i primi, Tetzel ÅŸi alaiul său intrau cu mare fast ÅŸi se îndreptau spre catedrală.

Tetzel îÅŸi îndeplinea sarcina cu multă abilitate. El ÅŸtia cum să-i uÅŸureze pe oameni de banii câÅŸtigaÅ£i cu mare trudă. AnunÅ£ând că Å£ine în mână cheia porÅ£ilor raiului, flutura o indulgenţă ÅŸi striga: „GrăbiÅ£i-vă! VeniÅ£i ÅŸi cumpăraÅ£i cât se mai poate. Când crucea va coborî, piaÅ£a se va închide, raiul se va îndepărta ÅŸi atunci veÅ£i începe să bateÅ£i la uşă ÅŸi să plângeÅ£i pentru că aÅ£i făcut greÅŸeala să nu luaÅ£i binecuvântări care atunci vor fi prea departe de voi.” Aceste cuvinte erau urmate de o afirmaÅ£ie de-a dreptul scandaloasă: „IndulgenÅ£ele sunt darul cel mai preÅ£ios ÅŸi mai nobil al lui Dumnezeu.”

Apoi, arătând spre crucea roÅŸie pe care o purta cu el, îÅŸi continua discursul: „Această cruce are la fel de multă putere de mântuire ca ÅŸi crucea lui Hristos… VeniÅ£i ÅŸi veÅ£i primi certificate bine sigilate, prin care vă vor fi iertate chiar ÅŸi păcatele pe care doar intenÅ£ionaÅ£i să le faceÅ£i.” „Nu aÅŸ da toate privilegiile pe care le am aici în schimbul privilegiilor Sfântului Petru care este în rai”, se lăuda el, „pentru că am salvat mai multe suflete cu indulgenÅ£ele mele decât a salvat Sf. Petru cu predicile lui… Nu există păcat prea mare care să nu poată fi iertat printr-o indulgenţă…”

Tetzel se pricepea, de asemenea, să manipuleze sentimentele oamenilor: „Dar nu numai atât, indulgenÅ£ele sunt bune nu doar pentru cei vii, ci ÅŸi pentru cei morÅ£i. PreoÅ£ilor, bogaÅ£ilor, negustorilor, nevestelor, tineri ÅŸi tinere, nu-i auziÅ£i pe părinÅ£ii ÅŸi pe prietenii voÅŸtri care au murit cum strigă din fundul infernului înfricoşător: „Suferim chinuri groaznice! Un dar neînsemnat ne-ar elibera; îl puteÅ£i da, însă nu vreÅ£i ?”Apoi întărea această idee, spunând: „Chiar în momentul în care banii ajung pe fundul lăzii, sufletul scapă din purgatoriu ÅŸi zboară liber spre cer.”

În acelaÅŸi spirit mercantil, strigător la cer, Tetzel îÅŸi îndemna ascultătorii să-ÅŸi vândă chiar ÅŸi hainele de pe ei dacă era nevoie, pentru a face rost de banii necesari pentru a cumpăra o indulgenţă.

El îndrăznea să atribuie papei putere divină: „Domnul Dumnezeul nostru nu mai domneÅŸte. El i-a dat toată puterea papei!” După aceasta, urma avertizarea că dacă va încerca cineva să se împotrivească lucrurilor pe care le făcea el în numele papei, acea persoană va fi excomunicată.

Faptele lui Tetzel au provocat ÅŸi opoziÅ£ia politică. Multe dintre statele germane erau agasate de faptul că banii lor plecau spre un papă italian cu scopul de a finanÅ£a reclădirea Romei. Sfântul împărat Roman, Maximilian, a recunoscut în Martin Luther o voce care îi îndemna pe germani să se împotrivească puterii civile exercitate de Roma. De fapt, el i-a scris odată prinÅ£ului elector Frederick de Saxonia o scrisoare foarte directă: „Ai mare grijă de călugăr, de Luther, căci s-ar putea să vină odată vremea când vom avea nevoie de el.”

Când Tetzel, încărcat de indulgenÅ£ele sale, s-a apropiat de regiunea din vecinătatea oraÅŸului Wittenberg, Luther a condamnat pe faţă acÅ£iunile sale. În acel moment înÅ£elegea destul de bine doctrina mântuirii ÅŸi ÅŸtia că meritele sfinÅ£ilor nu erau de niciun folos pentru a le deschide uÅŸile raiului, nici lor ÅŸi nici altora. Åžtia că oamenii sunt mântuiÅ£i prin har, un har oferit absolut gratuit de Dumnezeu. Pe atunci însă nu exista în Luther dorinÅ£a de a submina poziÅ£ia papei, a cărui autoritate încă o respecta, sau de a submina Biserica romano-catolică. Ceea ce dorea el era înfăptuirea unei reforme în interiorul bisericii, reformă care să aibă ca rezultat întoarcerea la adevărurile Scripturii.

Martin LutherNimic însă nu îl putea opri pe Luther să vorbească deschis. Referindu-se la faptul că va lua măsuri împotriva actelor însoÅ£ite de mare pompă ale lui Tetzel, el a afirmat cu îndrăzneală: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, îi voi face o gaură în tobă!” Ca preot responsabil pentru parohia sa, el ÅŸtia că primise din partea lui Dumnezeu însărcinarea de a avea grijă să-ÅŸi păstreze turma departe de erezii, chiar dacă acestea erau rostite de însăşi gura papei. Predicile lui Luther purtau în ele învăţătura din Cuvântul lui Dumnezeu: „Nimeni nu poate dovedi pe baza Scripturii că neprihănirea lui Dumnezeu cere îndeplinirea unei pedepse din partea păcătosului… Singurul lucru pe care îl cere El este pocăinÅ£a adevărată, întoarcerea sinceră, hotărârea de a purta crucea lui Hristos ÅŸi de a face fapte bune…”

Cu privire la problema cumpărării de indulgenÅ£e, el le spunea ascultătorilor săi fără ocoliÅŸuri: „Ar fi cu mult mai bine dacă oamenii ar contribui la zidirea bisericii Sf. Petru din dragoste sinceră pentru Dumnezeu, în loc să cumpere indulgenÅ£e cu acest scop… ”

Ameninţările cu încadrarea în rândul ereticilor nu l-au împiedicat deloc: „Åži dacă vor striga unii că sunt eretic, puÅ£in îmi pasă de cuvintele lor. Sunt niÅŸte minÅ£i întunecate ÅŸi bolnave, oameni care nu au fost preocupaÅ£i niciodată de descoperirea adevărurilor Bibliei, care nu au citit niciodată doctrina creÅŸtină, nu au înÅ£eles niciodată mesajul propriilor teologi ÅŸi care nu fac nici o încercare pentru a-ÅŸi depăşi această stare de ignoranţă… Dumnezeu să ne dea ÅŸi nouă ÅŸi lor o înÅ£elegere corectă! Amin.”

Ascultătorii săi au fost uimiÅ£i de limbajul său direct ÅŸi îndrăzneÅ£. Aceste predici cu un puternic impact în rândurile credincioÅŸilor au fost traduse în limba germană, tipărite ÅŸi au circulat pe arii foarte extinse.

În Wittenberg, Martin Luther făcea ultimele revizuiri la cele nouăzeci ÅŸi cinci de teze pe care intenÅ£iona să le prindă în cuie de poarta bisericii palatului, Biserica Tuturor SfinÅ£ilor. Oricât de ciudată ni s-ar părea această iniÅ£iativă astăzi, în vremea aceea era un lucru normal dacă cineva dorea să supună un subiect atenÅ£iei publicului. UÅŸa bisericii era locul unde puteau fi afiÅŸate anunÅ£uri ce interesau întreaga comunitate. Expunându-ÅŸi tezele pe acea uşă, Luther atrăgea atenÅ£ia oamenilor asupra întrebărilor pe care le ridica ÅŸi lansa o invitaÅ£ie tuturor să vină la o întâlnire cu el ÅŸi să discute propunerile.

În aceste teze, el îÅŸi susÅ£inea punctul de vedere împotriva vânzării de indulgenÅ£e. Încă mai credea cu tărie în autoritatea papei ÅŸi spera într-un sprijin din partea acestuia în acÅ£iunea sa de demascare a abuzurilor. Prin atacul lansat împotriva indulgenÅ£elor vândute de Tetzel, Luther nu incrimina papalitatea ÅŸi biserica, instituÅ£ii ce se bucurau încă de respectul său. Ceea ce dorea el era ca pretenÅ£ia lui Tetzel de asociere a numelui papei cu vânzarea de indulgenÅ£e să fie discreditată.

Pe data de 31 octombrie 1517, în ajunul Zilei Tuturor SfinÅ£ilor, Luther ÅŸi-a făcut loc prin mulÅ£ime, înaintând spre biserică. Era singur, pentru că nu spusese niciunuia dintre colegii lui despre intenÅ£iile sale. Ajungând la biserica palatului, ÅŸi-a afiÅŸat cele nouăzeci ÅŸi cinci de teze pe uşă, dar prea puÅ£ini oameni au acordat atenÅ£ie gestului său. Vizitatorii erau mult mai preocupaÅ£i de indulgenÅ£ele pe care sperau să le obÅ£ină cu ocazia Zilei Tuturor SfinÅ£ilor.

Vestea s-a răspândit însă destul de repede ÅŸi, în câteva ore, toată lumea din Wittenberg vorbea despre intenÅ£iile lui Luther de a apăra adevărul celor scrise de el în cadrul unei dezbateri organizate la universitate în ziua următoare.

AnunÅ£ul, scris în limba latină, începea cu invitaÅ£ia la dezbatere ÅŸi suna în felul următor: Dezbaterea dr. Martin Luther cu privire la penitenÅ£e ÅŸi indulgenÅ£e: În dorinÅ£a ÅŸi cu scopul de a descoperi adevărul, la Wittenberg va avea loc o discuÅ£ie referitoare la propunerile afiÅŸate mai jos, discuÅ£ie condusă de părintele pastor Martin Luther, călugăr al ordinului Sf. Augustin, licenÅ£iat în litere ÅŸi teologie ÅŸi rugat cu regularitate să predea cursuri pe aceste teme. Rugămintea sa este ca toÅ£i cei care nu pot fi prezenÅ£i pentru a discuta acest subiect cu noi în mod verbal să o facă printr-o scrisoare. În Numele Domnului nostru Isus Hristos. Amin.

Apoi urmau cele nouăzeci ÅŸi cinci de propuneri, înÅŸirate într-o ordine aleatoare. Aceste teze erau însoÅ£ite de următoarea declaraÅ£ie: Eu, Martin Luther, doctor, reprezentant al ordinului călugărilor din Wittenberg, doresc să mărturisesc public faptul că am lansat anumite propuneri împotriva aÅŸa-numitelor indulgenÅ£e papale. Acum, deÅŸi până în momentul de faţă gestul meu nu a fost criticat nici de această ÅŸcoală renumită ÅŸi respectată, nici de vreo putere civilă sau bisericească, am auzit că sunt unii cu spirit destul de pripit ÅŸi nesăbuit care îndrăznesc să mă numească eretic, de parcă ar fi studiat problema în adâncime. Eu însă, aÅŸa cum am făcut de multe ori, îi rog ÅŸi acum pe toÅ£i oamenii, prin credinÅ£a în Hristos, fie să îmi arate o cale mai bună, dacă vreunul a primit o revelaÅ£ie divină în acest sens, fie să-ÅŸi supună părerile judecăţii lui Dumnezeu ÅŸi a bisericii. Căci nu sunt nici atât de nechibzuit încât să cer tuturor să accepte părerile mele în detrimentul părerilor altora, dar nici atât de lipsit de raÅ£iune încât să accept ca poveÅŸtile născocite de minÅ£i omeneÅŸti să ia locul Cuvântului lui Dumnezeu.

bottom of page