Cine a fost Martin Luther?
Martin Luther s-a născut în Eisleben, Saxonia, la 10 noiembrie 1483, părinÈ›ii lui fiind Hans Luther, un părinte anticlerical sever, irascibil, ursuz, È™i Margaret Ziegler Luther, o mamă timidă, modestă, dedată la rugăciune. La scurt timp după naÈ™terea lui Martin Luther, familia s-a mutat în Mansfeld, unde tatăl a lucrat ca miner. La È™coala din Mansfeld a avut parte mai mult de rigoare, severitate decât de catehism. Într-o zi, de exemplu a fost bătut de 15 ori pentru că a declinat greÈ™it un substantiv. El îÈ™i va aminti, peste ani, că într-o zi, tatăl său l-a bătut cu atâta zel încât mult timp i-a păstrat adversitatea, iar altă dată mama lui l-a bătut până la sânge pentru că furase o nucă.
„ViaÈ›a severă È™i grea pe care am dus-o cu ei, avea să spună mai târziu Luther, a fost raÈ›iunea pentru care am căutat mai apoi refugiul în mănăstire È™i m-am făcut călugăr . Tabloul divinității, pe care părinÈ›ii săi i l-au transmis, reflecta propriul lor caracter: un tată dur È™i judecător sever, cerând o virtute fără bucurie, È™i împreună cu soÈ›ia lui crezând în vrăjitori, în îngeri È™i demoni de tot felul È™i de toate specialitățile. Și Martin a păstrat toate aceste superstiÈ›ii până la sfârÈ™itul vieÈ›ii sale. „O religie a terorii într-un cămin al disciplinei riguroase a contribuit la formarea tinereÈ›ii È™i a credinÈ›ei sale”.
La 13 ani a fost promovat la o È™coală secundară, È›inută de o confrerie religioasă la Magdeburg, iar la 14 ani a fost transferat la È™coala Sf. Gheorghe de la Eisenach, unde a petrecut trei ani, relativ fericit, în confortabilul cămin Frau Cotta – Ursula Cotta. În 1501, tatăl lui Luther, căruia îi mergeau afacerile, l-a trimis la Universitatea din Erfurt. Aici studiile erau axate pe teologie È™i filozofie, care era încă scolastică. Dar triumfase È™i aici nominalismul lui Occam È™i Luther a făcut aici cunoÈ™tință cu doctrina lui, după care papii È™i sinoadele puteau să greÈ™ească. Nu agrea scolastica dar a învățat puÈ›ină greacă, puÈ›ină ebraică È™i a citit principalii clasici latini È™i în special filozofia lui Aristotel. În 1505 a obÈ›inut titlul de licenÈ›iat în litere . Tatăl său, mulÈ›umit de el, i-a făcut cadou o scumpă ediÈ›ie a colecÈ›iei de legi Corpus Juris, È™i a fost bucuros, când fiul său a început să studieze dreptul
Deodată, după două luni de la începerea studiilor de drept, spre consternarea tatălui său, Luther care avea 22 de ani, s-a decis să se călugărească. Decizia exprima contradicÈ›iile caracterului său. El se hotărâse să intre în mănăstire încă din 2 iulie 1505, când întorcându-se de la studii acasă, a fost surprins de o furtună, cu fulgere care brăzdau cerul. Când un copac de lângă el a fost mistuit de trăsnet, înspăimântat, Luther a crezut că este un avertisment divin È™i a făcut o promisiune Sf. Ana, anume, dacă va supravieÈ›ui furtunii va deveni călugăr. El s-a rugat disperat:”Sf. Ană, scapă-mă È™i mă voi călugări”.
În 1508, la recomandarea lui Staupitz, Luther a fost transferat la o mănăstire din Wittenberg devenind călugăr al ordinului augustinian, unde a obÈ›inut un post de instructor în logică È™i în fizică, apoi de profesor de teologie, la Universitate. Wittenberg-ul era capitala nordică, rareori reÈ™edinÈ›a, a lui Frederic cel ÎnÈ›elept. Un contemporan descrie oraÈ™ul în culori destul de închise, iar la momentul declanșării Reformei nu avea mai mult de 3000 de locuitori. Luther descrie locuitorii ca „beÈ›ivi, grosolani È™i dedaÈ›i la desmăț, peste măsură”. De altfel, locuitorii orășelului aveau reputaÈ›ia de a fi cei mai mari beÈ›ivi din tot È›inutul Saxei, socotit a fi provincie a Germaniei unde domnea beÈ›ia cea mai nestăpânită. „La doi km spre est, spunea Luther, civilizaÈ›ia se sfârÈ™ea È™i începea barbaria”. Aici Luther a locuit până la sfârÈ™itul vieÈ›ii sale.
Seriozitatea cu care Luther È™i-a susÈ›inut vocaÈ›ia sa religioasă l-a condus la o criză personală profundă: se întreba cum era posibil să reconcilieze cerinÈ›ele legii lui Dumnezeu cu incapacitatea omului de a le urma. El a găsit răspunsul în Noul Testament: Dumnezeu, devenind om în Iisus Cristos, a împăcat omenirea cu el. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare strictă a legilor È™i a obligaÈ›iilor religioase, ci un răspuns de credință, răspuns acceptat de Dumnezeu. Această credință trebuia să se bazeze pe dragoste, nu pe frică.